Νευρολογία
Η υποθρεψία και η αφυδάτωση εμφανίζονται συχνά σε γηριατρικούς ασθενείς που πάσχουν από μία νευροεκφυλιστική νόσο ή άλλη νευρολογική νόσο. Σύμφωνα με μελέτες, τόσο η υποθρεψία, όσο και η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης, παρουσιάζονται σε μεγάλα ποσοστά στους ασθενείς με νευρολογικές νόσους : από 30% έως και 50% των ασθενών.
Στους γηριατρικούς ασθενείς μία απώλεια βάρους άνω του 4% σε ένα χρόνο είναι ανεξάρτητος παράγοντας θνητότητας και θνησιμότητας. Πρακτικά, μόλις ένας ασθενής εμφανίσει τα πρώτα σημάδια απώλειας σωματικού βάρους, ο φροντιστής και το οικογενειακό περιβάλλον θα προσπαθήσουν να βρούν λύσεις προκειμένου ο ασθενής να σιτίζεται και να ενυδατώνεται καλύτερα. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό για πολλούς λόγους, που σχετίζονται τόσο με τη φύση ορισμένων νευρολογικών νοσημάτων, όσο και με την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς.
Η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson είναι νόσοι κατά τις οποίες παρατηρείται υποθρεψία και δυσφαγία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει την ποιότητα ζωής του να φθίνει σταδιακά αλλά σταθερά.
Μία σωστή διατροφική εκτίμηση των αναγκών του ασθενή με νευρολογική νόσο, μαζί με την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη, θα επιτρέψει την ανακοπή αυτής της κατάστασης και τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς : αύξηση μυικής δύναμης, βελτίωση της όρεξης, αύξηση της κινητικότητας, βελτίωση της ψυχολογίας, κλπ.
Βιβλιογραφία
- Gillette-Guyonnet S et al. Nutrition and neurodegeneration: epidemiological evidence and challenges for future research 2013 Br J Clin Pharmacol. Mar;75(3):738-55.
- Avis de l’Agence française de sécurité sanitaire des aliments sur l’évaluation des besoins nutritionnels chez les personnes âgées fragiles ou atteintes de certaines pathologies afin de définir des références nutritionnelles permettant d’adapter leur prise en charge nutritionnelle. Janvier 2009.
- Guide affection de longue durée. Syndromes parkinsoniens dégénératifs ou secondaires non réversibles 2007.